
	

	

	

	

	

	
QUESTIONS	&	ANSWERS	–	1st	Round	of	Publication	

	
Call	for	Proposals	under	the	Programme	“Recovery,	Stability	and	Socio-economic	

Development	in	Libya”	-	Italian	Cooperation1	Component	
[T05-EUTF-NOA-LY-05-01-01	(T05.437)]	
Reference:	05/RSSDLIBYA/T05.437/2019	

	
Question	 Answer	

Q1:	Considering	the	below	paragraph:	

“Size	of	grants		

Any	 grant	 requested	 under	 this	 call	 for	
proposals	 must	 cover	 100%	 of	 the	 total	
eligible	 costs	 of	 the	 action	 described	 in	 the	
proposal	–	i.e.	no	co-financing	is	allowed	(see	
also	section	2.1.5).		

The	 lead	applicant	must	 justify	 full	 financing	
in	 section	 2.1.6	 of	 part	 B	 of	 the	 grant	
application	 form.	 The	 validity	 of	 the	
justification	provided	will	be	examined	during	
the	evaluation	procedure.	The	absence	of	any	
justification	 may	 lead	 to	 rejection	 of	 the	
application.		

For	 each	 lot,	 only	 one	 application	 will	 be	
selected	 and	 awarded	 a	 grant.	 Therefore,	
applicants	 are	 encouraged	 to	 present	
proposals	 aimed	 at	 absorbing	 the	maximum	

A1:	Yes.	As	set	out	in	Section	1.3	of	the	Guidelines	
for	 Grant	 Applicants,	 and	 given	 the	 format	 of	 the	
Grant	 Application	 Form,	 for	 each	 lot	 only	 one	
application	 can	 be	 submitted	 and	will	 be	 selected	
and	awarded	a	grant.		

																																																													
1	The	term	“Italian	Cooperation”	refers	to	the	Italian	Agency	for	Development	Cooperation	(AICS).	



amounts	indicated	above.”	

Are	we	 correct	 in	 thinking	 that	 if	we	 decide	
to	 apply	 for	 Lot	 1	 &	 2,	 we	 would	 need	 to	
prepare	 and	 submit	 two	 separate	 concept	
notes?		

Q2:	 At	 which	 step	 is	 the	 situation	 of	 “be	
registered	 and/or	 authorized	 to	 implement	
activities	 in	 Libya	 or	 in	 the	 process	 of	 being	
registered/authorized”	compulsory?	

a. At	 the	 time	 of	 the	 concept	
submission;	or	

b. Should	 the	 concept	 be	 approved,	 at	
the	 time	 of	 the	 full	 proposal	
submission;	or	

c. Should	 the	 full	 proposal	 be	 selected,	
at	 the	 time	 of	 the	 submission	 of	
additional	 documents	 before	 signing	
the	contract.	

A2:	 Section	 2.1.1	 of	 the	 Guidelines	 for	 Grant	
Applicants	 sets	 out	 the	 eligibility	 criteria	 for	 lead	
applicants	 and	 co-applicants,	 including	 “be	
registered	 and/or	 authorized	 to	 implement	
activities	 in	 Libya	 or	 in	 the	 process	 of	 being	
registered/authorized.”	

The	 eligibility	 verification	 will	 “only	 be	 performed	
for	 the	 applications	 that	 have	 been	 provisionally	
selected	 according	 to	 their	 score	 and	 within	 the	
available	 budget	 for	 this	 call	 for	 proposals”	 as	
stated	 in	 Section	 2.3	 (3)	 STEP	 3:	 VERIFICATION	OF	
ELIIBILITY	 OF	 THE	 APPLICANTS	 AND	 AFFILIATED	
ENTITY(IES)	
	
However,	 Section	 2.3	 (1)	 STEP	 1:	 OPENING	 &	
ADMINISTRATIVE	 CHECKS	 AND	 CONCEPT	 NOTE	
EVALUATION	 indicates	 that	 “During	 the	 opening	
and	 administrative	 check,	 the	 following	 will	 be	
assessed:	 …If	 the	 concept	 note	 satisfies	 all	 the	
criteria	specified	in	the	checklist	in	Section	2	of	Part	
A	 of	 the	 grant	 application	 form.	 This	 includes	 also	
an	 assessment	 of	 the	 eligibility	 of	 the	 action…The	
concept	notes	that	pass	this	check	will	be	evaluated	
on	 the	 relevance	 and	 design	 of	 the	 proposed	
action.”		
	
In	fact,	under	Part	A	Section	3	–	Declaration	by	the	
Lead	 Applicant	 (Concept	 Note)	 of	 the	 Grant	
Application	 Form,	 applicants	 are	 requested	 to	
declare	 their	 and	 their	 co-applicants	 and	 affiliated	
entity	 eligibility:	 “The	 lead	 applicant,	 represented	
by	the	undersigned,	being	the	authorised	signatory	
of	 the	 lead	 applicant,	 and	 in	 the	 context	 of	 the	
present	 application,	 representing	 any	 co-
applicant(s)	 and	 affiliated	 entity(ies)	 in	 the	



proposed	action,	hereby	declares	that:		
-	…		
-	 the	 lead	 applicant	 and	 each	 co-applicant	 and	
affiliated	entity	 (if	any)	are	eligible	 in	accordance	
with	 the	 criteria	 set	 out	under	 Sections	2.1.1	and	
2.1.2	of	the	guidelines	for	applicants…”	

Q3:	At	which	level	of	local/central	institution	
is	the	authorization	to	implement	activities	in	
Libya	to	be	considered	valid?	

A3:	 As	 set	 out	 in	 Section	 2.1.1	 –	 Eligibility	 of	
applicants:	“In	order	 to	be	eligible	 for	a	grant,	 the	
lead	 applicant	 must	 be…registered	 and/or	
authorized	to	implement	activities	in	Libya	or	in	the	
process	 of	 being	 registered/authorized…Co-
applicants	 must	 satisfy	 the	 eligibility	 criteria	 as	
applicable	to	the	lead	applicant	himself.”	
	
This	 authorization	 is	 to	 be	 considered	 valid	 when	
issued	by	the	central	authorities.		

Q4:	 I	would	 like	 to	kindly	ask	you	 if	 a	public	
Faculty	 of	 Medicine	 established	 in	 Italy	 or	
one	of	its	single	Departments	of	is	eligible	as	
co-applicant.	
	

A4:	 As	 set	 out	 in	 Section	 2.1.1	 –	 Eligibility	 of	
applicants:	“In	order	 to	be	eligible	 for	a	grant,	 the	
lead	 applicant	 must	 be…a	 non-governmental	
organization…Co-applicants	 must	 satisfy	 the	
eligibility	criteria	as	applicable	to	the	lead	applicant	
himself.”	
	
Public	 universities	 do	not	 fall	 into	 this	 category	 as	
they	 are	 public	 entities.	 They	 are,	 therefore,	 not	
eligible	as	co-applicant.	However,	please	note	 that	
under	 Section	 2.1.3	 –	 Associates	 and	 Contractors	
the	 Guidelines	 for	 Grant	 Applicants	 state	 that:	
“Other	organisations	or	individuals	may	be	involved	
in	the	action.	Such	associates	play	a	real	role	in	the	
action	but	may	not	receive	funding	from	the	grant,	
with	 the	 exception	 of	 per	 diem	 or	 travel	 costs.	
Associates	 do	 not	 have	 to	 meet	 the	 eligibility	
criteria	referred	to	in	section	2.1.1.	Associates	must	
be	 mentioned	 in	 Part	 B	 section	 6	 —	 ‘Associates	
participating	 in	 the	 action’	 —	 of	 the	 grant	
application	form.”	

	


